Oftewel Geitenkaastaart met Mede. Een heerlijke taart met een knapperige structuur. Leent zich voor bij het aperitief, als voorgerecht, als hoofdgerecht en is zowel warm als op kamertemperatuur erg lekker.
Nodig voor 1 taart voor vier personen als hoofdgerecht
100 gram gedroogde vijgen
100 ml Mede
2 rode uien
Olijfolie
1½ tl gedroogde tijm
5 plakjes roomboterbladerdeeg
200 gram verse zachte geitenkaas
2 eieren
125 ml slagroom
Peper en zout
Spring- of quichevorm van 24-26 cm ingevet
Begin 4 uur van tevoren (langer mag ook) met het fijn hakken van de vijgen. Doe in een afsluitbaar bakje en overgiet met de mede. Laat marineren.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan. Pel en halveer de uien en snipper deze fijn. Fruit de uien zachtjes in de olie, voeg de tijm toe en schep door. Voeg na 15 minuten de vijgen en de mede toe en smoor deze nog vijf minuten mee. Zet dan het gas uit.
Bekleed de spring- of quichevorm met het bladerdeeg. Leg daarvoor alle plakjes (plastic ertussen uit) bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad en strooi er wat bloem overheen. Rol uit tot een lap waarmee je de vorm kunt bekleden. Prik met een vork in.
Verkruimel de geitenkaas, klop de eieren in een kom samen met de room, versgemalen peper en zout naar smaak. Meng de geitenkaas en het ui-vijgenmengsel erdoor en giet dit in de spring- of quichevorm.
Zet in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 30-40 minuten bruin en krokant. De exacte tijd hangt af van je oven, de gebruikte vorm en de diameter daarvan.
(bij koud gebruik zoals op braderieën raad ik je aan om i.p.v. bladerdeeg deeg voor hartige taart (diepvries Koopmans) te gebruiken. Je houdt dan een knapperige korst.)
Met dank aan Joke Boon
Te gebruiken mede: Premium, Veluwe Reserve, Zwarte Mede
Ik heb deze taart als hoofdgerecht geserveerd. Erg lekker, maar ik kreeg wel commentaar dat het aan de zoete kant is voor een hoofdgerecht. Dat is natuurlijk gewoon een kwestie van smaak, maar de volgende keer zal ik het in kleinere stukken als voorgerecht serveren. Ik ben erg benieuwd naar de andere recepten op jullie site!