Hele Kip in Mede

Een overheerlijk kipgerecht met bijpassende zoete worteltjes. Uitstekend als hoofdgerecht.

Voor 4 personen als hoofdgerecht
één hele kip van ca. 2kgkip
1 liter mede
1 takje verse tijm
100g boter
1 eetlepel olijfolie
500g zoete worteltjes, gepeld
75ml water
3 eetlepels bloemenhoning
½ theelepel gemalen komijn
peper en zout

Ontleed de kip in vleugels, poten, dijen en romp. Leg alle stukken kip in een grote pan met de mede en de verse tijm. Dek af en breng aan de kook. Laat een half uur op een laag pitje sudderen tot de kip gaar is. Haal daarna de kipstukken uit het vocht en haal het vlees van het karkas.
Kook het overgebleven medemengsel ca 8 minuten tot het begint in te dikken. Haal van het vuur. Voeg 25g boter toe en breng op smaak met peper en zout.
Verhit 25g boter en de olie in een pan en braad de stukken kip met de huid naar beneden tot ze krokant zijn. Haal van het vuur en houd warm.
Kook de worteltjes 2-3 minuten in voldoende gezout water tot de worteltjes zacht beginnen te worden. Giet al het water af en voeg 75ml vers water, 50g boter, de honing en de komijn aan toe. Roer alles goed door en breng aan de kook. Kook dit mengsel 4-5 minuten tot de worteltjes geglazuurd zijn.
Serveer de kip met de zoete, geglazuurde worteltjes en besprenkel beide met de medereductie. Serveer met gebakken krieltjes of aardappelpuree.

 

Te gebruiken mede: Premium

Geplaatst in Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*