Kerstbrood

Hèt hoogtepunt van elk Kerstontbijt: een heerlijk Kerstbrood met amandelspijs en mede. 

Dit is een geweldig recept van Teun Verrest, van de Broodschool. Teun is finalist geweest van “het Lekkerste kerstbrood van Nederland 2014” én finalist van “het Lekkerste kerstbrood van Nederland 2015”

Dit recept is voor twee kleine broodjes, gebakken in een pannetone vorm van 13 cm.

12321297_542313862598657_470472357438414660_nDeeg:
400gr Tarwebloem
230gr volle melk
34gr verse gist
8gr zout
2 eigelen
60gr boter
geraspte schil van één sinaasappel

Vulling:
100gr rozijnen
100gr krenten
50gr hazelnoten
50gr amandelen
20gr sinaasappel-snippers
1 theelepel koek-kruiden
240 gr amandelspijs
Mede, om de vulling te wellen

Minimaal een dag, maar beter nog een week van te voren amandelspijs maken. Dit doe je eenvoudig door 300 gr amandelmeel en 300gr fijne kristalsuiker te kneden met 1 ei en de geraspte schil van 1 citroen. Net zo lang kneden tot je de juiste consistentie hebt.

Minimaal een uur, maar beter nog een hele nacht van te voren de rozijnen, krenten, sinaasappelsnippers en noten wellen in de mede. Goed uit laten lekken en droogdeppen met keukenpapier.

Melk, ei en boter uit de koeling halen. Slap het spijs af met ½ ei tot een glad beslag. 
Zet dit in een spuitzak met spijs en andere ingrediënten op kamertemperatuur weg.

Verwarm de melk tot 35 graden en meng de ingrediënten voor het deeg (zonder de boter). Kneed het geheel met een goede keukenmachine minimaal 10 minuten. Kneed vervolgens de boter door het deeg tot het volledig opgenomen is. Deegtemperatuur is nu zo’n 25 graden.
Laat het deeg 10 minuten rusten.

Kneed de vulling voorzichtig door het deeg, zodat de vruchtjes niet kapot gaan.

1e rijs: 30-40 minuten.

Maak van het deeg twee iets ongelijke delen. Maak het deeg nat en doe het kleinste deel plat in de vorm. Verdeel het spijsmengsel over het deeg, maar laat de rand vrij. Het tweede deel plat maken en bovenop het spijs in de vorm. Randen licht aandrukken.

2e rijs: 45-60 minuten.

30 minuten bakken op 180 graden.

Direct bestrijken met gesmolten boter. 1 uur laten rusten. Decoreren met poedersuiker en/of amandelschaafsel.

Met dank aan Teun Verrest, van de Broodschool

Te gebruiken mede: Midwinter Mede, Bisschopsmede, Premium, Vanille Maceraat

Geplaatst in Recepten
1 Reactie op “Kerstbrood
  1. Han Jonkers zegt:

    Heerlijk brood gebakken tijdens workshop Delftse Molen, Ambacht i.s.m. Broodschool. Daar ook een flesje wintermede gekocht, ook heerlijk.

Laat een reactie achter bij Han Jonkers Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*