Loqmat al Qadi (a.k.a. Mead Balls)

Dit gistdeeggerecht is geïnspireerd op het 13e eeuws arabisch recept, maar dan, natuurlijk, met mede.

ob_336642_lo9mat-l-kadi-1Voor ca. 25-30 balletjes
1 theelepel gist
½ theelepel suiker
1 eetlepel olie
½ theelepel zout
250g patentbloem
3 theelepels aardappelzetmeel
water
Frituurpan met frituurvet

Voor de siroop:
2 kopjes suiker
1 kopje water
2 eetlepels citroensap
½ kopje mede

Maak eerst de siroop. Doe in een pannetje 2 kopjes suiker en 1 kopje water. Verwarm dit en los de suiker al roerend op, maar laat het niet koken. Haal, zodra de suiker op is gelost, de siroop van het vuur, voeg 2 eetlepels citroensap toe en laat het geheel afkoelen.

Los de suiker en het gist op in een kwart kopje lauwwarm water. Giet hier de olie en zout overheen, en laat 30 minuten op een warme plek staan.

Weeg 250g patentbloem af. Maak een papje van de aardappelzetmeel in ½ kopje water, en giet over de patentbloem. Giet ook de gist hierover, en roer alles samen. Voeg water toe totdat er een dikke, kleverige pap ontstaat. Laat het deeg 30 minuten gisten op een warme plek.

Schenk de afgekoelde siroop in een kom en roer ½ kopje mede doorheen. Zet de frituurpan op 180°C. Zet ook een klein kommetje klaar met (koude) olie.

En nu komt het leuke. Je grijpt met de ene hand een hoeveelheid van het deeg en knijpt je hand tot een vuist. Knijp het deeg richting je duim, zodat er een bolletje deeg zo groot als een golfbal of een cherrytomaat uit de cirkel komt tussen je wijsvinger en je duim. Dit vergt een beetje oefening om de juiste hoeveelheid te krijgen, oefen dus gerust eerst. Dompel een lepel in het kommetje koude olie om het in te vetten. Schep vervolgens met de lepel het bolletje deeg van je vuist en laat voorzichtig in de hete olie zakken. Herhaal.

Roer regelmatig door het vet en keer de balletjes om te voorkomen dat ze maar aan één kant braden. Laat de balletjes braden tot ze goudbruin zijn en schep ze dan over naar een vergiet met keukenpapier. Laat de Loqmat een beetje afkoelen en dompel ze daarna onder in de medesiroop voor een half minuut.

Serveer de Loqmat zo, of bestrooi ze met fijngehakte, licht geroosterde en ongezoute amandelen, hazelnoten of pistachenootjes.

 

Te gebruiken mede: Premium

Geplaatst in Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*