Wat is Mede?

urlMede is een alcoholische drank gemaakt van honing. Ik beschrijf het zelf altijd als wijn waarbij de druiven vervangen zijn door (met water verdunde) honing. Zo is mede de enige alcoholische drank die gemaakt is van een dierlijk product, alle andere alcoholische dranken worden verkregen door vergisting van plantaardig materiaal.Het mooie aan mede, vinden wij, is dat het bijzonder veelzijdig is. Zo heeft elke honing zijn eigen smaak, afhankelijk van de planten die in de buurt van de korf staan. Deze planten zijn vaak te proeven in de honing. Zo is ook de tijd van het jaar waarop de honing werd geoogst van belang, omdat andere planten dan in bloei staan. Vervolgens is het mogelijk om de smaak aan te passen door kruiden, specerijen en fruit toe te voegen. Ook is de tijd van toevoeging sterk van invloed op de smaak. Zo kan een smaakmaker tijdens het bereiden van de must (mede voor contact met de gist) worden toegevoegd, maar ook later, tijdens het gisten, of zelfs nog later, op fles. Zo ziet een heldere fles goudgele mede met een lavendeltakje of een rode peper er zeer feestelijk uit en smaakt nog lekker ook. Is dat alles? absoluut niet. Zo heeft de verhouding honing-water een invloed op het uiteindelijke suikergehalte en bepaalt ook de gistsoort de smaak en het uiteindelijke alcoholpercentage van de mede. Uiteindelijk is ook de duur van het rijpingsproces van belang en natuurlijk de methode. Zo wordt de smaak van de mede, ook al lijkt deze al perfect, flink verbeterd door enkele maanden rijping in een eikenhouten vat. Laat je het vervolgens nog 10 jaar rijpen (op fles), dan is de mede simpelweg onweerstaanbaar…Maargoed, een zeer complexe drank dus, met veel facetten. Tijd om maar een glaasje in te schenken!
…en voor wie het interesseert: een beknopte geschiedenis van mede.

 Yellow-right-arrow-icon-1105214208Yellow-right-arrow-icon-1105214208